BM’in 2012 raporuna göre dünyada 4 çocuktan biri yetersiz besleniyor. Saatte 300, yılda yaklaşık 2 milyon çocuk açlıktan ölüyor.
Somali açlıkla en çok mücadele eden ülke. Yüksek gıda fiyatları ve iç savaşın getirdiği güvensiz ortam ülkede açlıktan ölenlerin sayısı daha da arttı. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, 2010-2012 yılları arasında sadece Somali’deki 250 binden fazla kişi açlık nedeniyle hayatını kaybetti. Ölenlerin yarısından çoğunu 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Ayrıca Somali halkının yüzde 4,6'sı kuraklık ve yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybetti.Açlık dünyanın bir yüzü, diğer yüzüne baktığımızda ise büyük bir israf ile karşı karşıyayız. Sadece Almanya’da yılda kişi başına 82 kilo gıda maddesi çöpe atılıyor.
The Guardian gazetesinin 2009 yılındaki haberine göre, yalnızca ABD ile İngiltere'de her yıl çöpe atılan yiyecekler ile bir milyardan fazla insan, yani şu anda dünyada yetersiz beslenen nüfusun tümü doyurulabilir.Her yıl dünyada 4 milyar ton gıda maddesi üretildiği düşünülürse 2 milyarı tonu çöpe atılıyor.
Dolayısıyla israf konusunda ülkelere ve bizlere çok büyük sorumluluk düşüyor. Evindeki yiyeceklerin israf olmasına aldırmayan ya da kişisel çıkarları doğrultusunda gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak yerine bundan kazanç sağlayanlar da bu kişilerden sorumlu. Dünyada her gün restoranlarda, evlerde, iş yerlerinde çok fazla yiyecek, sebze ve meyve çöpe atılıyor. Özellikle ekmek israfının önlenmesi çok önemli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder