Sayfalar

25 Nisan 2014 Cuma

Dünya'da Açlık ve Obezite


Dünyanın bir yüzünde milyonlarca insan savaşlar, çatışmalara, yoksulluk, açlık, susuzluk gibi nedenlerle ölüyor. Açlıktan ölmemek için göç etmek zorunda kalıyor. Veya göç yolculuğunda üst üste bindirildiği teknelere alabora olmasıyla boğularak ölüyor. Dünyanın bir başka yüzünde ise hakkı olandan fazlasını tükettiği için şişmanlığa bağlı hastalıklardan milyonlarca ölümlerle veya milyonlarca hastalık oluyor. 

Sanıyorum 2010 yılına ait bir araştırmada 3 milyonu aşkın kişinin aşırı kilonun yol açtığı hastalıklardan dolayı öldüğünü duyruldu. Bu sayının aynı yıl açlıktan ölenlerin 3 misli olduğunu ifade edilmekte. Bugün obeziteye ve obeziteye neden olduğu hastalıklardan ölenlerin sayısı açlıktan ölenlerin sayısının 3 misli. Ekonomik refah kadar, adil dağılımı da gündemimize almalıyız. Böyle bir dünya tablosunda insanlığı yeni trajedilerle karşı karşıya kalmaması için alınması gereken tedbirler olmalı. Daha fazla savaş, daha fazla kan, daha adaletsiz dünya, istismar edilen kadın çocuk, diğer tarafta tüketim çılgınlığı ve beraberinde getirdiği sorunlardan ölenler. Böyle devam ederse dünya her geçen gün daha çok karanlığa muhatap olacak gibi görünüyor..

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelindeki gıda güvensizliğine ilişkin raporunda, 842 milyon kişinin (dünya nüfusunun yüzde 12'si) 2011-2013'te kronik açlık çektiğini, bu sayının 2010-2012'de 868 milyon olduğunu belirtti. 

Raporunda, dünyada muhtemelen 8 kişiden birinin kronik açlık çektiğini vurgulayan FAO, açlık durumunun bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğine de dikkati çekti. Özellikle Sahraaltı Afrikası'nda durumun endişe verici olduğuna değinilen raporda, dünyada en fazla yetersiz beslenmenin yüzde 21 ile bu bölgede görüldüğü, Afrika'da hala beş kişiden birinin yetersiz beslendiği aktarıldı.

Kaynak : www.turkiyegazetesi.com
                 www.dunya.com   (25.04.2014)
     

13 Nisan 2014 Pazar

Dünyanın Yarısı Aç,Yarısı Obez


Dünya genelinde 1 milyar insan açlıkla boğuşurken, her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölürken, Amerikalılar giderek şişmanlıyor.Yeni bir araştırmaya göre, Amerika'da aşırı şişmanlık, yani obezite oranı geçen yıl 28 eyalette arttı.

ABD'de Obezite sayısı 20 yılda ikiye katlandı. Dünyada 1 milyar insan açlıkla boğuşurken, her yıl 6 milyon çocuk açlıktan ölürken ABD hızla şişmanlıyor. ABD'nin artık yüzde 30'u aşırı şişman. Bunların 12 milyonu çocuk ve genç.

ABD'nin Sağlığı İçin Güven örgütünün Temmuz ayı başında açıkladığı 7. 'Amerika'da Obezite' raporuna göre, 1991 yılında hiçbir eyalette yetişkinlerin aşırı şişmanlık oranı yüzde 20'yi  geçmiyordu. Bugün 38 eyalette aşırı şişman yetişkin oranı yüzde 25'ten fazla.Bu nedenle ABD'de aşırı şişmanlık, son 10-15 yılda sağlık harcamalarındaki artışın başlıca nedeni. Obeziteye bağlı kronik hastalıklarda rekor düzeyde artış var. Ve ABD'li uzmanlara göre, bu rakam daha da artacak.

İnsanlık açlıktan ölüyor.Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada aç insan sayısının geçen yıl ilk kez 1 milyarı aştığını açıkladı.BM verilerine göre, 2007-2008'de buğday ve pirinç gibi temel ürünlerin fiyatlarındaki artış ile kapitalist krizin etkileri sonucunda 2009 yılında aç insan sayısı yaklaşık 100 milyon arttı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, zirvenin açılışında, dünyada 1 milyar insanın açlık sorunuyla boğuşmasına seyirci kalınamayacağını belirterek, "Sadece bugün itibarıyla 17 bin çocuk açlıktan ölecek. Her 5 saniyede bir çocuk, yılda ise 6 milyon çocuk açlık yüzünden can veriyor" açıklamasında bulunmuştu.

Dünyada yaklaşık 1 milyar 20 milyon kişi yetersiz beslenme ve açlık sorunuyla karşı karşıya. Asya ve Pasifik ülkelerinde 642 milyon kişi, Güney Afrika ülkelerinde 265 milyon kişi bu sorunla boğuşuyor. Latin Amerika ve Atlantik adalarında ise bu sayı 53 milyon.Orta doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde de 42 milyon insan, açlık ve yetersiz beslenmeden direkt olarak etkileniyor.


4 Nisan 2014 Cuma

Afrika'da Açlık Nedenleri

Bir tarafta silah üretimine ayrılan milyarlarca dolar ve bir tarafta bir yudum su ya da bir lokma ekmek bulamadığı için ölen, tüm yeraltı ve yer üstü zenginlikleri “medeni” ülkeler tarafından “medeniyet götürme” adı altında talan edilmiş Afrika’nın yoksul insanları..Afrika 1960 yılından bu yana dünyanın en fakir kıtası olma özelliğini sürdürmektedir. Dünya Gıda Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre Afrika’da 38 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Etiyopya, Eritre ve Sudan’da da 18 milyon kişi açlık nedeniyle ölüm tehlikesi altındadır Afrika’nın güneyinde yer alan Zimbabwe, Zambiya, Malavi, Lesoto, Swaziland ve Mozambik’te de 16,4 milyon kişi açlık sorunu yaşmaktadır.

Afrika’da bugün yaşanan açlık ve kuraklığın temel nedenini Avrupa ülkelerinin sömürge politikalarında aramak gerekmektedir. Afrika sahip olduğu altın, gümüş gibi değerli yer altı kaynakları ve kıtanın jeo-stratejik önemi Avrupa'nın ilgisini çekmiştir. 17. yüzyılda Hollanda’nın Afrika’ya gelişiyle başlayan sömürgeleştirme faaliyetleri Avrupa'nın tam anlamıyla Afrika’nın doğal zenginliklerini keşfettiği 19. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. 

Misyonerlik faaliyetleri ile başlayan sömürgeleştirme hareketi sonucu Afrika’nın yer altı zenginlikleri kısa sürede Avrupa’ya taşınmıştır. Afrika kıtası çok kısa bir süre içinde verimsiz ve kurak bir bölge haline getirilmiştir. Sömürge döneminde uygulanan tarım politikaları halkın hem arazilerini kaybetmesine, hem de verimli toprakların yok olmasına neden olmuştur. Avrupalıların Afrika’ya girişleri bu ülkelere medeniyet değil, sadece ve sadece yıkım getirmiştir. Sömürgecilik sonrasında da bu problemlerin uzantısı olan yeni sorunlar Afrika kıtasını sefalete sürüklemiştir.


 Kaynak : www.gezgindergi.com (04.04.2014)